Pagina 1 van 1

Rijden zonder thermostaat

BerichtGeplaatst: Vr Jul 24, 2009 8:01 pm
door bram
Aangezien ik een soort kleuter ben op het gebied van autotechniek (nu nog :) ); is het slecht voor een auto om een tijdje zonder thermostaat te rijden, als het zomer is?

Groet,
Bram

BerichtGeplaatst: Vr Jul 24, 2009 11:22 pm
door RPV
Hallo Bram,

Zolang je rijdt zal er weinig aan de hand zijn. De problemen zullen ontstaan wanneer je in bijv. een file terecht komt en langere tijd de motor laat lopen terwijl je stilstaat. Zodra dan namelijk je temperatuur oploopt zal normaliter de thermostaat de fan aan je radiateur doen starten, maar dit zal zonder dus niet gebeuren, met als gevolg dat je radiateur niet koelt en je koelwater kan gaan koken. Dus rijden is geen probleem, maar stilstaan met lopende motor zonder thermostaat is geen goed idee.

Helaas weet je nooit of je in de file komt >:(

BerichtGeplaatst: Za Jul 25, 2009 12:26 am
door Le_Monstre
Geen probleem! Het enige is dat je motor niet zo snel (of helemaal niet) op temperatuur komt. De thermostaat zorgt ervoor dat het koelsysteem tijdelijk verkleind wordt zodat de motor sneller op temperatuur komt (en je kachel sneller werkt.)

Oververhit raken zal ie zeker niet, ik denk dat RPV de thermoschakelaar in de radiateur bedoelt, die regelt namelijk de fan. Maar als die er niet inzit zal al je koelvloeistof weglopen. :wink:

BerichtGeplaatst: Za Jul 25, 2009 12:35 am
door RPV
Ik schaam mij diep voor deze vergissing...

BerichtGeplaatst: Za Jul 25, 2009 1:03 am
door Le_Monstre
RPV schreef:Ik schaam mij diep voor deze vergissing...

Helemaal niet nodig joh, je probeert Bram tenminste te helpen. ^O^

BerichtGeplaatst: Za Jul 25, 2009 1:14 am
door bram
Inderdaad, zo komt er ineens ook de werking van een thermoschakelaar voorbij. In ieder geval hoef ik de thermostaat niet per direct te vervangen, dat komt goed uit. Dank voor de reacties!